“Baia – File de istorie”

Festivalul “Baia – File de istorie” este sărbătoarea de suflet a locuitorilor comunei Baia. Acestă sărbătoare adună în fiecare an sute de localnici, din comună şi din satele învecinate, alături de fii satului, plecaţi departe, care se folosesc de acest prilej...

AFLĂ MAI MULTE

“Hora de la baia”

„Hora de la Baia” este o manifestare culturala de promovare a obiceiurilor si traditiilor autentice locale, o sarbatoare a portului si dansului popular moldovenesc. Acest eveniment include expozitii de arta traditionala, parada a costumelor populare ...

AFLĂ MAI MULTE

Prima zi a fost încheiată cu o vizită la monumentele istorice din comuna Baia şi cu participarea la o şezătoare organizată la Muzeul de Etnografie din localitate.

Cea de-a doua zi a festivalului “Baia - File de istorie” a fost rezervată serbărilor în piaţa publică a comunei. Startul a fost dat în jurul amiezii de către trupa de teatru amator din localitate, care a pus în scenă o operă dramatică, intitulată “Groapa lui Hîrjap” – o adaptare după legenda luptei dintre Ştefan cel Mare şi Matei Corvin, din zilele de 14 şi 15 decembrie 1467. Tinerii actori au fost la înălţime şi au smuls spectatorilor ropote de aplauze pentru strădania lor.

Imediat după terminarea piesei de teatru s-a dat startul paradei costumelor populare. La paradă au fost prezenţi delegaţi din 8 localităţi învecinate comunei Baia, în total peste 250 de participanţi, bucuroşi să îşi etaleze frumoasele porturi tradiţionale pe străzile din centrul comunei.

Festivalul a continuat cu spectacolul oferit de artiştii amatori participanţi la parada portului popular. Rînd pe rînd, aceştia au urcat pe scena amenajată în faţa Primăriei şi au interpretat cîntece şi dansuri specifice localităţilor pe care le reprezentau.

Festivalul s-a încheiat cu spectacolul oferit de artişti şi ansambluri folclorice profesioniste din zonă. Zeci de spectatori au cîntat şi au dansat pe muzica îndrăgită, pînă tîrziu în noapte.

Festivalul “Baia - File de istorie” a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Peste 4000 de persoane au fost prezente în cele două zile de manifestări, în calitate de invitaţi, interpreţi , organizatori sau simpli spectatori, localnici sau turişti dornici să cunoască un fragment din istoria comunei Baia, prima capitală medievală a Moldovei.



www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.