“Baia – File de istorie”

Festivalul “Baia – File de istorie” este sărbătoarea de suflet a locuitorilor comunei Baia. Acestă sărbătoare adună în fiecare an sute de localnici, din comună şi din satele învecinate, alături de fii satului, plecaţi departe, care se folosesc de acest prilej...

AFLĂ MAI MULTE

“Hora de la baia”

„Hora de la Baia” este o manifestare culturala de promovare a obiceiurilor si traditiilor autentice locale, o sarbatoare a portului si dansului popular moldovenesc. Acest eveniment include expozitii de arta traditionala, parada a costumelor populare ...

AFLĂ MAI MULTE

A XXX-a ediţie a Festivalului "Baia - File de Istorie" - 2011

Una dintre principalele activităţi ale proiectului “ISTORIE ŞI TRADIŢII ÎN PRIMA CAPITALĂ A MOLDOVEI”este promovarea monumentelor istorice şi a evenimentelor cu caracter istoric din zonă. Un astfel de eveniment este festivalul “Baia – File de istorie”, o manifestare ajunsă la cea de-a treizecea ediţie, o sărbătoare de suflet a locuitorilor comunei Baia.

Festivalul este o manifestare ştiinţifică şi cultural-artistică, ce reprezintă un omagiu adus trecutului de legendă al aşezării Baia, prima capitală a Moldovei.

Ediţia din acest an a cuprins, în prima zi, 24 septembrie 2011, un simpozion pe teme istorice, intitulat „Lumi de ieri şi de azi”, o lansare de carte istorică, un vernisaj de pictură şi o expoziţie de carte, iar a doua zi, 25 septembrie punerea în scenă a unui fragment din istoria comunei Baia, intitulat “Groapa lui Hîrjap”, o paradă a costumelor populare cu invitaţi din localităţile învecinate comunei, urmate de un spectacol oferit de artişti amatori şi interpreţi de muzică populară şi de ansambluri folclorice profesioniste din Bucovina.

Simpozionul pe teme istorice, a întrunit profesori din învăţămîntul superior, liceal şi gimnazial, istorici, jurnalişti, scriitori şi alţi oameni de cultură, care au reuşit să readucă în atenţie importanţa localităţii Baia în istoria românilor.

Tot în cadrul simpozionului a avut loc şi o lansare de carte istorică, intitulată “Istoria oraşului medieval Baia”, scrisă de răposatul profesor Vasile Neamţu, lucrare care tratează în amănunt procesul de formare şi dezvoltare al primei capitale a Moldovei, o expoziţie de carte şi un vernisaj de pictură, organizate cu sprijinul şcolilor din comună şi a Bibliotecii comunale. Au fost expuse cu această ocazie publicului zeci de cărţi şi peste o sută de picturi şi icoane pe sticlă realizate de către elevii din localitate.




www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.