Biserica Albă

Biserica Albă este poziţionată în centrul comunei şi are Hramul Sfântul Gheorghe. Tradiţia o atribuie lui Ştefan cel Mare care ar fi ridicat-o în amintirea victoriei obţinute în 1467 împotriva regelui maghiar Matei Corvin.

Biserica este construită din piatră brută şi cioplită cu grosimea pereţilor de 1,8-2m. Pereţii sunt în întregime din piatră neregulată. Planul bisericii este în formă dreptunghiulară şi este împărţit în altar, naos, şi pronaos.

Timp de sute de ani, Biserica "Sf. Gheorghe" din Baia era recunoscută pentru faptul că nu avea pictură, nici în interior şi nici în exterior. Totuşi, după Revoluţia din decembrie 1989, un fiu al satului, a avut iniţiativa ca acest lăcaş de cult să fie pictat. În anul 2002, cu banii donaţi de el, s-au început lucrări de reparaţii la biserică. S-au reparat zidurile exterioare, acoperişul şi s-a decapat tencuiala interioară în vederea executării picturii. Biserica a fost pictată de către prof. univ. dr. Nicolae Sava. Pictura a fost finalizată în august 2009, prin aceasta fiind afectată nota sa de unicitate ca "biserică albă", adică fără pictură. Pe pereţii bisericii a fost pictat un tablou votiv (în care apar Ştefan cel Mare, Doamna Maria şi copiii Alexandru, Bogdan, Petru, Olena, Maria şi Bogdan Vlad), o reprezentare a Bătăliei de la Baia şi o imagine a Târgului Baia (în care sunt reprezentate toate cele trei biserici monument istoric, inclusiv Catedrala Catolică).

BISERICA ALBA - Baia from Comuna Baia on Vimeo.


www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.