“Baia – File de istorie”

Festivalul “Baia – File de istorie” este sărbătoarea de suflet a locuitorilor comunei Baia. Acestă sărbătoare adună în fiecare an sute de localnici, din comună şi din satele învecinate, alături de fii satului, plecaţi departe, care se folosesc de acest prilej...

AFLĂ MAI MULTE

“Hora de la baia”

„Hora de la Baia” este o manifestare culturala de promovare a obiceiurilor si traditiilor autentice locale, o sarbatoare a portului si dansului popular moldovenesc. Acest eveniment include expozitii de arta traditionala, parada a costumelor populare ...

AFLĂ MAI MULTE

La acest festival, cu răsunet în zona Fălticenilor, participă foarte mulți cetățeni din localitățile învecinate dar și foarte mulți turiști.

“Baia istorică” nu este o așezare oarecare din spațiul românesc, ci un centru politic, economic și cultural ce a avut un rol major în trecutul poporului nostru. Orașul medieval Baia este printre cele mai vechi așezări orășenești de la răsărit de Carpații Orientali, ce a stat la temelia statului medieval Moldova, constituind, în fapt, nucleul inițial al acestuia. Faima localității s-a conturat pe la mijlocul secolului al XIV-lea, când a avut și rolul de capitală voievodală. 

Localitatea Baia a purtat și numele de Moldova, nume care provine de la râul Moldova, clarificând astfel identitatea noului stat. 

Potențialul politic, economic și cultural conturat într-un timp relativ scurt a creat orașului medieval Baia un destin cu aură legendară. 

Comuna Baia este, cu adevărat, o destinație turistică deosebită prin tot ce găzduiește - numeroasele resurse naturale, culturale și istorice. Comuna Baia este singura localitate rurală care deține trei ctitorii voievodale: ruinele catedralei romano - catolice Sfânta Fecioara Maria - ctitoria lui Alexandru cel Bun, Biserica Albă - ctitoria lui Ștefan cel Mare și biserica Adormirea Maicii Domnului - ctitorită de Petru Rareș. 

Ținutul înglobează pagini de istorie, tradiții, obiceiuri străvechi și meșteșuguri specifice. 

Prin dezbaterile pe teme istorice, desfășurate în cadrul simpozionului din data de 8 septembrie 2016, începând cu orele 10.30, sunt promovate elemente de istorie precum și mărturiile arheologice descoperite pe raza comunei Baia, și se omagiază rolul deosebit pe care l-a avut localitatea Baia în istoria Moldovei.

La aceste manifestări au participat profesori universitari de istorie, profesori din învățământul liceal și gimnazial, cadrele didactice din localitate, oameni de cultură și artă, personalități politice.

Expozițiile de carte istorică și de pictură, expoziția artistei profesor universitar doctor Suzana Fântânariu, sceneta “Ștefan cel Mare” și sceneta “Procesul lui Nica” au completat manifestările din cadrul simpozionului.

Programul artistic, foarte bogat, a început înainte de ora 14 și a continuat până spre miezul nopții.

Parada costumelor populare, a tuturor formațiilor artistice care au participat la festival, a oferit un adevărat spectacol pe toată distanța  parcursă, spectatorii admirând frumusețea costumelor populare și pe cei patru călăreți cu caii frumos împodobiți, care au deschis această parada. 

Toate formațiile au fost întâmpinate, după obiceiul locului, cu pâine și sare, primarul comunei, doctor Maria Tomescu, oferindu-le  colaci mari și prosoape tradiționale. 

Pe scena din centrul comunei au evoluat ansamblurile artistice de la Câmpulung Moldovenesc și Pojorâta, Mălini și Dolhești, Preutești, Fălticeni și Baia, de asemeni îndrăgiții artiști Daniela Condurache, Sorin Filip, Andra Ioana Matei și mulți alții. 

Evenimentul s-a încheiat cu un program muzical deosebit oferit de formația ”Portativ” din Fălticeni. 


www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.